Blogul Mokka > >
În ultimul timp, majoritatea dintre noi alegem să ne facem cumpărăturile online din diverse motive: este simplu, este rapid și faci economie de timp. În loc să te duci fizic în mai multe magazine, poți vedea toate ofertele la doar câteva click-uri distanță. Dar aceste beneficii vin la pachet și

5 sfaturi pentru cumpărături online în siguranță

În ultimul timp, majoritatea dintre noi alegem să ne facem cumpărăturile online din diverse motive: este simplu, este rapid și faci economie de timp. În loc să te duci fizic în mai multe magazine, poți vedea toate ofertele la doar câteva click-uri distanță.

Dar aceste beneficii vin la pachet și cu o nesiguranță: cât de sigur este să faci plăți online? Există riscul să îți fure cineva datele de pe card sau să plătești o comandă pe care nu o vei primi? Riscuri au existat și vor exista mereu, dar, dacă ești informat și atent la fiecare acțiune, te vei bucura de cumpărăturile tale online fără probleme.

În acest articol vei găsi câteva sfaturi care te vor ajuta să faci cumpărături online sigure:

1. Folosește doar rețele Wi-Fi de încredere

Poate fi tentant să îți comanzi o pereche nouă de pantofi când te bucuri de un latte la cafeneaua preferată, dar, dacă folosești o rețea publică de Wi-Fi, riști să îți compromiți datele și informațiile financiare.

Aceasta este o regulă pe care ar trebui să o respecți în general, nu doar pentru plăți online cu cardul, nu folosi rețele publice de Wi-Fi dacă vrei să îți păstrezi datele în siguranță. Așteaptă până ajungi la rețeaua de acasă pentru a plasa comanda.

2. Cumpără doar de la site-uri de încredere

Dacă vrei să primești exact produsul pe care l-ai comandat este important să folosești site-uri sigure de cumpărături online. Pentru asta, verifică ca adresa web să înceapă cu HTTPS, unde S înseamnă că este o conexiune encriptată, care nu poate fi accesată de terțe părți.

De asemenea, dacă nu ai mai cumpărat până acum de pe site-ul respectiv, este bine să faci o analiză a site-ului (adresă, termeni și condiții) și a review-urilor de la alți clienți ( ce experiențe au avut, cum a funcționat livrarea etc).

3. Nu oferi prea multe informații online

Dacă vrei să faci cumpărături online sigure trebuie să fii atent la ce informații oferi site-urilor de pe care comanzi. Pentru a plasa o comandă vei avea nevoie de nume și adresa de livrare iar datele de pe card trebuie introduse doar într-o platformă separată, 3D secure care să nu îți salveze informațiile.

Dacă un site îți cere CNP-ul, seria sau data de naștere, ar trebui să îți pui întrebări deoarece aceste date nu sunt necesare pentru simpla procesare a unei comenzi. Este mai bine să fii excesiv de precaut decât să te confrunți cu un caz de furt de identitate.

4. Folosește parole puternice

O altă regula foarte utilă pentru timpul petrecut pe internet este să utilizezi mereu parole puternice care nu pot fi ghicite de o persoană rău voitoare. Deci fără numele câinelui, orașului sau personajului fictiv preferat.

Creează o parolă unică pentru fiecare site sau platformă, în special pentru cele unde ai ales să îți salvezi cardul pentru plata recurentă. Există anumite aplicații care îți generează și stochează parole puternice care îți vor menține datele în siguranță.

5. Verifică-ți constant extrasul de cont

Fă-ți un obicei din a verifica la finalul fiecărei zile tranzacțiile din cont. Astfel, te asiguri că știi mereu unde s-au dus banii tăi și vei face cumpărături online sigure. Mai mult, dacă observi o tranzacție suspectă, o poți raporta rapid băncii și ai șanse mai mari ca problema să fie rezolvată.

Pro tip: păstrează o sumă modică de bani pe cardul pe care îl folosești în mod curent pentru cheltuielile de zi cu zi, iar restul într-un cont de economii astfel încât dacă îți sunt furate datele, tu vei avea majoritatea banilor în siguranță.

Să faci cumpărături online în siguranță nu este complicat, trebuie doar să fii atent la o serie de factori precum rețeaua Wi-Fi, site-ul pe care îl utilizezi și utilizarea unei parole puternice. Spor la cumpărături în siguranță pe toate site-urile noastre partenere!

Valentina Marin