Cum să alegi Smart TV-ul potrivit
Smart TV este o tehnologie modernă care îndeplinește o serie de solicitări ale utilizatorilor de pe Internet, în special pentru filme, jocuri și alte programe. Poate fi folosit și pentru a controla dispozitivele de acasă.
Majoritatea televizoarelor de astăzi sunt echipate cu Smart, dar specificațiile lor tehnice par prea confuze la prima vedere, ceea ce face dificilă alegerea unui astfel de televizor. Vă vom ajuta să înțelegeți parametrii rezoluției ecranului, tehnologia de afișare, funcționalitatea „creierului” și alte puncte care vă vor ajuta să abordați cu încredere achiziția unui smart TV.
Tipuri de Smart TV
În funcție de tehnologia de fabricare a ecranului, se disting următoarele dispozitive TV:
- Televizoare LCD. Ecranul cu cristale lichide este cel mai comun tip de monitor, deoarece costul unor astfel de televizoare este mai mic decât al altora. Imaginea de pe astfel de ecrane este creată de un strat de cristale lichide sub iluminarea mai multor lămpi (iluminare de fundal).
- Televizoare OLED (diode emițătoare de lumină organice). Un astfel de echipament este clasificat ca o clasă premium. Dacă doriți o imagine uimitoare în ceea ce privește contrastul și transmisia mișcării – alegeți astfel de copii – plătiți mai mult, dar asigurați-vă confort la vizionare. Aici imaginea este construită nu pe lumina de fundal, ci pe diode organice emițătoare de lumină.
- Televizoare QLED. Au asemănări cu dispozitivele cu cristale lichide, de exemplu, aceeași lumină de fundal, doar că luminează nu cristale lichide, ci puncte cuantice – ca urmare, culorile ies mai strălucitoare.
Ecranul este o componentă importantă atunci când alegeți echipamentul TV, cu toate acestea, doar o privire cuprinzătoare asupra tuturor indicatorilor vă va permite să vă decideți în sfârșit asupra unei achiziții.
Cum să alegi?
Sună paradoxal, dar atunci când alegeți un Smart TV, amintiți-vă că alegeți un dispozitiv și este important să acordați atenție diagonalei, redării culorilor, tehnologiei de fabricare a ecranului, sistemului de sunet și altor caracteristici tehnice care vă vor permite să obțineți La ce te astepti.
OS
Receptoarele TV „inteligente” sunt alese în funcție de mai mulți parametri, dar rolul principal este acordat sistemului de operare (OS). Pe baza selecției platformei, televizoarele inteligente pot fi achiziționate pe baza următoarelor sisteme majore.
Android TV
Majoritatea utilizatorilor sunt obișnuiți cu acest sistem de operare datorită faptului că este pe smartphone-uri: este ușor de configurat și administrat. Ce atrage un astfel de sistem de operare? Cel puțin funcția TimeShift, datorită căreia orice program TV poate fi oprit activând pauza. Niciunul dintre celelalte sisteme de operare majore (nici Tizen, nici webOS) nu suportă această tehnologie, respectiv televizoarele Samsung și LG.
Dacă componenta de divertisment nu este pe ultimul loc pentru tine, atunci alege Smart TV pe Android – acest sistem de operare este cel mai potrivit pentru jocuri. Este instalat pe modelele Sony, Philips.
Tizen
Acest sistem este echipat cu toate modelele „inteligente” Samsung. Este ușor de controlat cu o telecomandă Bluetooth, iar pe ultimele modele există și un mod de control vocal.
Televizoarele de pe Tizen acceptă Apple TV și își pot aminti pauza: chiar și după orice defecțiuni, puteți viziona filmul din momentul potrivit. De asemenea, este posibil să împărțiți ecranul în 2 părți și să activați 2 aplicații în același timp. Un alt avantaj al acestei baze este suportul pentru un mod special de interior, atunci când pe ecran este afișată o operă de artă și dispozitivul arată mai mult ca un tablou, mai ales dacă atârnă pe perete.
webOS
Sistemul Smart instalat pe televizoarele LG are, de asemenea, un meniu convenabil și acces larg la serviciile de streaming populare. Noile modele OLED vin cu o telecomandă cu giroscop: pur și simplu schimbându-i poziția în mână, poți controla dispozitivul ca un indicator laser. Majoritatea televizoarelor webOS acceptă control vocal, iar smartphone-urile Android pot fi conectate direct la acestea. Dintre minusuri – există puține aplicații în magazinul companiei, sistemul nu acceptă Apple.
Este posibil să conectați alte gadget-uri la televizor cu sistemele de operare de mai sus, de exemplu, smartphone-uri și unități flash pentru a face schimb de date și a porni videoclipuri de pe medii externe.
Alegerea unei matrice
Ecranele LCD sunt echipate cu următoarele matrice:
- TN;
- IPS;
- VA;
- OLED
- QLED.
Matricele TN sunt deja în trecut, acum sunt rar văzute. Dar chiar dacă întâlniți un astfel de exemplu, rețineți că unghiul de vizualizare al unor astfel de ecrane este mic, motiv pentru care imaginea își pierde contrastul, iar pixelii „spărți”, strălucitori, sunt izbitori.
Cele mai răspândite sunt matricele IPS și VA. Atunci când aleg, aceștia sunt ghidați de sarcini: dacă panoul este cumpărat pentru bucătărie și vrei ca imaginea să fie clară de oriunde, atunci alege un model cu matrice IPS cu cel mai bun unghi de vizualizare.
Dacă reproducerea culorilor este importantă, rămâneți pe ecrane cu matrice VA, aceasta oferă un contrast ridicat și o luminozitate excelentă a imaginii. Faceți cele mai mari cerințe privind calitatea imaginii, apoi cumpărați cu matrice QLED și OLED, dar astfel de televizoare sunt mai scumpe.
Alegerea unei lumini de fundal
Panourile TV moderne sunt echipate cu iluminare din spate LED de tip LED. Modelele cu iluminare din spate devin din ce în ce mai puțin comune – acest lucru îngroașă semnificativ panoul, care nu mai este la modă în vremea noastră. Dar iluminarea laterală face ca plasma să fie minim subțire și tot mai multe modele sunt echipate cu LED-uri pe părțile laterale ale matricei ecranului.
Atunci când alegeți această tehnică, aveți grijă ca marginile să nu fie supraexpuse la afișarea imaginii, deși dacă acest lucru nu vă deranjează, nu ezitați să achiziționați un astfel de panou. Atât luminile din spate, cât și cele laterale pot fi reglate local.
În primul caz, părțile întunecate ale imaginii nu sunt atât de evidențiate de LED-uri, iar părțile luminoase au un efect de amplificare. Rezultatul este o imagine cu contrast excelent și negru profund. O astfel de schemă este mai productivă decât cu iluminarea laterală cu estompare locală, deși în al doilea caz vorbim și despre o imagine de înaltă calitate.
Ce este HDR
Tehnologia HDR este un tip special de iluminare de fundal care face ca imaginea să pară naturală. În plus, pe un astfel de ecran veți vedea nuanțe pe care panourile TV convenționale nu le reproduc. Versiunea HDR10 are o paletă de culori de până la 1 miliard de nuanțe.
Frecvența 60 sau 120
În ceea ce privește frecvența, opțiunea standard este de 60 Hz. Acest lucru este suficient pentru a viziona conținut TV și filme. Dar dacă cumpărați și un dispozitiv inteligent pentru jocuri, atunci luați în considerare un televizor de 120 Hz. Un astfel de model este capabil să ofere o grafică netedă și o schimbare dinamică a imaginilor de joc.
RGBW vs WRGB: Care este diferența?
LED-urile reflectă în mod necesar trei culori principale:
- roșu (R – roșu);
- verde (G – verde);
- albastru (B – albastru).
De obicei, în primul caz, un canal W suplimentar înseamnă alb cu o nuanță rece (temperatura de culoare 6000 K), în al doilea – alb cu o nuanță caldă (2700‒2900 K). Acest lucru este important atunci când configurați – care nuanță este mai aproape de dvs., respectiv, alegeți o astfel de abreviere în funcție de acest indicator.
Bitness și profunzime de culoare
Adâncimea culorii depinde de numărul de nuanțe afișate pe ecran. Cu cât este mai mare adâncimea de biți a matricei, cu atât este mai mare puterea de lumină. Opțiunile pe 6 biți sunt mulțimea de modele cu buget mic care pot reproduce doar 262.144 de nuanțe. Astfel de cazuri nu sunt pentru grafică.
8-bit reproduce deja peste 16 milioane de culori – aceasta este o calitate bună a imaginii și un minim necesar pentru o imagine grafică. Majoritatea panourilor TV din segmentul de preț mediu cu o astfel de matrice.
Opțiunile pe 10 biți sunt capabile să afișeze un miliard de nuanțe; monitoarele premium sunt echipate cu astfel de matrici. Dacă aveți nevoie de un ecran cu o imagine naturală, o imagine de înaltă calitate, cu tranziții netede de culoare și pentru redarea graficelor, va trebui să cheltuiți bani.
HDMI
În ceea ce privește numărul de porturi HDMI pentru televizor, totul este simplu: cu cât plănuiți să vă conectați simultan la monitor, cu atât mai multe astfel de porturi ar trebui să fie. O soluție de compromis sunt 2-3 conectori, apoi poți conecta o consolă de jocuri, un media player și un sistem de amplificare a sunetului.
Atenție la versiunile HDMI: standardul 1.4 nu mai este relevant, este mai bine să vă uitați imediat la televizor cu HDMI 2.0.
Diagonală și rezoluție
Achiziționarea unui ecran cu o diagonală mare nu este întotdeauna justificată. Trebuie să procedați de la distanță, de numărul de persoane pentru care este proiectată vizionarea, de zona camerei. Rețineți că, dacă doriți un ecran mare, va trebui să stați departe de el.
De exemplu, cu un ecran de 32 de inchi, o distanță de 1,5 metri este considerată sigură și trebuie să te uiți la un televizor cu un ecran de 60 de inchi, fiind la 2,4 metri distanță de acesta. Din punct de vedere al rezoluției, formatul HD (1280×720) este considerat învechit, potrivit pentru ecrane de până la 32 de inci.
Full HD (1920×1080) este versiunea actuală pentru televizoarele de la 32 la 48 inchi. UHD sau 4K (3840 × 2160) – utilizat în panouri de televiziune cu ecrane de la 49 inchi. Se crede că televizoarele 4K reproduc o imagine mai clară și mai luminoasă.
Cumpără acum, plătește mai târziu cu Mokka
Avantaje și dezavantaje ale dispozitivului
Să notăm avantajele Smart TV:
- Este disponibilă o varietate de conținut. Unul dintre principalele avantaje ale televizoarelor inteligente este funcționalitatea alegerii conținutului video de pe Internet: ai acces la streaming live și la programele salvate. Ce înseamnă acest lucru? Urmărește acasă cele mai recente filme, abia lansate pe ecrane, și imagini retro.
- Conținut video în orice moment convenabil. Cu acest tip de televizor, puteți viziona programele preferate oricând doriți – o oportunitate unică de a fi la curent fără a fi legat de un program TV. Vă planificați singur timpul de vizionare în funcție de preferințele dvs.
- Modul de căutare prin meniu și fără el – prin influența vocii. Televizoarele au căutări personalizabile cu liste globale, iar cele mai multe modele au deja activată căutarea vocală, ceea ce facilitează spectatorului să găsească conținutul dorit.
- Suport pentru modul joc. Smart TV este o opțiune excelentă pentru jucători: puteți găsi jocuri care sunt compatibile cu platforma de control software. De regulă, Smart oferă o gamă largă de divertisment.
- Funcție de control mobil prin alte dispozitive inteligente conectate. Telecomanda de la un astfel de televizor este un design universal – cu ajutorul ei puteți controla funcționarea unor astfel de dispozitive de acasă, cum ar fi o lampă specială, un termostat și altele.
În ciuda avantajelor semnificative, aceste modele au și dezavantaje. Dezavantajele includ următoarele puncte:
- Probleme de siguranță. Datele dvs. personale devin disponibile pentru alți utilizatori ai rețelei și oricine caută aceste informații poate afla despre preferințele dvs. (într-un motor de căutare). Capacitatea televizorului de a difuza de acasă (video + audio) împreună cu funcția de recunoaștere a feței reprezintă, de asemenea, o preocupare serioasă pentru unii utilizatori.
- Stabilitatea televizorului inteligent depinde de viteza rețelei. Aveți nevoie de un mod bun de mare viteză pentru actualizările de software. Acest lucru necesită instalarea celor mai recente aplicații și acestea se schimbă des.
- Răspuns lent sub sarcină. Dispozitivele inteligente, cum ar fi smartphone-urile, adesea „încetinesc” dacă creați o mulțime de sarcini în același timp. Răspunsul lent la comenzi deseori enervează utilizatorii.
- Prea scump. Producătorul umflă adesea prețurile pentru astfel de modele, văzând interesul consumatorului: ca urmare, achiziționarea unui gadget modern poate atinge bugetul familiei.
Comparând argumentele pro și contra, trageți propria concluzie despre necesitatea de a cumpăra.
Sfaturi utile
Nu ar trebui să luați un televizor inteligent cu o rezoluție a ecranului mai mică de 4K, iar rezoluția Full HD (1080p) este, de asemenea, în trecut. Pregătește-te să plătești pentru o opțiune bugetară (rezoluție ecran – 4K, diagonală – 55 inchi) cu un set minim de funcții de aproximativ 500 de euro.
Pentru un dispozitiv cu toate funcțiile de bază și cu o diagonală de 10 inci mai mult, va trebui să plătești deja 800 de euro și mai mult. Ei bine, modelele de televizoare cu caracteristici grozave și performanțe mai bune în ceea ce privește imaginea, sunetul și alți parametri sunt și mai scumpe.
Când alegeți, țineți cont de următoarele sfaturi:
- Nu vă grăbiți să cumpărați un televizor 8K – încă sunt foarte scumpe și încă nu există atât de multe filme și programe în această rezoluție. Este foarte posibil ca atunci când această situație se stabilește, astfel de modele să scadă din preț.
- Dați preferință ecranelor OLED față de dispozitivele LCD.
- Suportul pentru tehnologia HDR vă va permite să obțineți o imagine apropiată de realitate în ceea ce privește soluțiile de culoare.
- Rata de reîmprospătare a ecranului – cu cât mai mare, cu atât mai bine – trageți o concluzie de aici și alegeți 60 Hz sau 120 Hz. Dacă cumpărați un model Smart nu numai pentru vizionarea de filme, ci și pentru emisiuni TV, sport și, de asemenea, pentru jocuri, atunci luați o cifră mai mare pentru acest indicator – astfel încât atunci când redați conținut, transferul mișcărilor va fi mai ușor.
- Căutați un televizor cu port HDMI și, de preferință, cu suport HDMI 2.1.
Fiți pregătit pentru faptul că este posibil să trebuiască să achiziționați separat un sistem de difuzoare suplimentar. Modelele în carcase subțiri au difuzoare încorporate care nu sunt foarte puternice.
Concluzie
Când vezi televizoare „inteligente” pe rafturi sau pe peretele magazinului, poate părea că sunt toate la fel. Dar acum știi sigur că se disting nu numai prin preț. Concentrați-vă pe informațiile din articol pentru a alege dispozitivul smart TV potrivit cu rezoluție bună, tip de ecran și software puternic.