Cum să alegeți o plită electrică
În viața fiecăruia poate veni un moment în care, în loc de plita obișnuită de la aragaz, este necesar să cumpere o plită mică de masă – pentru o cabană, o bucătărie mică sau din alte motive. O astfel de plită, desigur, este mică, dar alegând-o adecvat poate înlocui pe deplin suprafața obișnuită de gătit. Haideți să analizăm ce factori sunt importanți de luat în considerare în momentul în care alegeți plita electrică.
De ce aveți nevoie de o plită electrică
Plita electrică este un aparat compact și puțin pretențios, care poate fi salvator în apartamentele mici. O astfel de plită poate funcționa nu numai pe masă – dacă este necesar, poate fi plasată pe un pervaz, un dulap sau chiar pe podea – principalul lucru este prezența unei prize în apropiere.
O altă situație, unde variantele de masă sunt indispensabile, sunt cabanele de vacanță și casele de la țară. Aici, prezența unei suprafețe de gătit precum un cuptor complet nu este, pur și simplu, necesară.
Rețineți că plitele electrice au nevoie doar de o priză pentru a funcționa și, prin urmare, pot fi o soluție salvatoare dacă nu există posibilitatea conectării la gaz.
Pro și contra pentru plitele electrice
Principalul avantaj al acestor plite este aspectul lor compact și mobilitatea. O plită cu un singur arzător poate avea dimensiuni de 22×24 cm și poate fi depozitată pe un raft în dulap sau într-un sertar. Dimensiunea nu compromite funcționalitatea, așa că își face treaba perfect.
Varietatea de plăci de pe piață este mare, astfel încât puteți găsi o opțiune pentru fiecare buget. De exemplu, există opțiuni fără funcționalități suplimentare pe care le poate cumpăra chiar și un student care supraviețuiește cu bursă. Există și alte modele – mai scumpe, dar cu funcții suplimentare. Astfel de plite durează mult mai mult, dar trebuie să plătiți pentru asta.
Un dezavantaj semnificativ este că energia electrică este scumpă în comparație cu gazul.
Cum să alegeți plita electrică potrivită
Ce trebuie să urmăriți mai întâi
Atunci când cumpărați o plită electrică, concentrați-vă în primul rând pe următorii parametri:
- Dimensiuni. Există plite de dimensiuni foarte diferite – modelele cu un singur arzător pot avea dimensiuni de 24×24 cm. Aceste modele sunt potrivite pentru casele de vacanță și pentru condiții de locuit înghesuite. Există și opțiuni mai mari, cu două sau trei ochiuri. Cele mai mari opțiuni sunt, bineînțeles, modelele cu cuptor – acestea au aproximativ aceleași dimensiuni ca un cuptor cu microunde sau chiar mai mari.
- Putere. Puterea plitei determină cât de repede și de bine încălzește vasele în care veți găti. Dar cu cât este mai mare puterea, cu atât este mai mare consumul de energie.
- Numărul de ochiuri. Cel mai adesea plitele sunt dotate cu unul sau două, dar există și modele cu trei ochiuri. Un singur ochi în loc de două poate dubla timpul de gătire a cinei. Este logic, deoarece nu poți fierbe cartofii pentru piure în același timp în care pregătești o friptură. Familiile ar trebui să se gândească să cumpere variante cu două sau mai multe ochiuri – un singur ochi este puțin probabil să fie suficient pentru mai multe persoane.
- Prezența unui cuptor. Astfel de aparate se numesc mini-cuptoare și vin într-o gamă diferită de modele, nu ca o variantă a plitelor electrice de masă.
- Funcționalitate. Unele modele au caracteristici suplimentare care sunt cu siguranță convenabile, dar nu întotdeauna utile. Caracteristicile influențează costul final al modelului.
- Există diferite tipuri de plită: sticlă călită, metal emailat, vitroceramică sau oțel inoxidabil. Materialul determină prețul și durabilitatea plăcii. Modelele din oțel inoxidabil pot fi montate în două moduri diferite – în formă de spirală sau pentru clătite. Ambele opțiuni vor fi explicate mai detaliat mai jos.
- Elementul de încălzire poate fi pentru clătite, de tip spirală sau cu bobină de inducție. Modelele clasice folosesc, de asemenea, arzătoare cu un punct roșu în centru.
- Producător. Este mai bine să alegeți producătorii despre care există informații pe internet. Și este important să vă uitați la ratingurile și recenziile produselor online, pe site-uri independente.
Materiale de acoperire a plăcilor și proprietățile acestora
Acoperirea plitei în sine este în primul rând responsabilă pentru ușurința întreținerii acesteia. Există trei tipuri standard:
- Smalț – este utilizat în principal pentru arzătoarele cu elemente de încălzire. În timp, își poate pierde aspectul din cauza ciobiturilor, fisurilor și zgârieturilor – dar cu o utilizare adecvată și o curățare fără perii aspre, o plită emailată va dura mult timp.
- Oțel inoxidabil. Varianta este populară deoarece este fiabilă și nu este pretențioasă și este adesea utilizată în produsele cu spirală sau formă pentru clătite. Este potrivit pentru condiții dure. În exterior, își poate pierde rapid aspectul de nou, dar pentru o casă de vară sau un apartament mic sau garsonieră, este cea mai bună opțiune.
- Vitroceramica este singurul material pentru modelele cu tehnologie de încălzire Hi-light și pentru plitele cu inducție. Utilizarea este confortabilă și simplă. Arzătorul din sticlă ceramică este realizat fără suduri și are o suprafață complet netedă, ceea ce facilitează îndepărtarea alimentelor scăpate accidental și curățarea murdăriei. Rugina nu reprezintă o amenințare, iar aparatul nu se zgârie ușor. Deoarece elementul de încălzire este situat sub suprafața vitroceramicii, mai degrabă decât să iasă deasupra acesteia, este dificil să scăpați accidental vasele de pe o astfel de placă. Singurul dezavantaj semnificativ este fragilitatea materialului, nu puteți scăpa vase pe el și trebuie să tratați astfel de plăci cu grijă și atenție.
Selectarea plăcilor în funcție de putere
Puterea modelului afectează timpul de gătire și viteza de încălzire odată pornit. Modelele economice pot avea o putere de ieșire mai mică de 1 kW. Alte opțiuni pot ajunge până la 5 kW sau mai mult.
Versiunile cu inel spiralat sau din fontă necesită în medie 1,2 kW pe ochi.
Plitele vitroceramice cu tehnologie de încălzire Hi-light sau prin inducție au o putere mai mare – printre acestea se numără modele cu 2 kW pe ochi.
Pentru a economisi energie, este mai bine să alegeți modele mai puțin puternice. Pentru viteză de gătire – cu mai multă putere.
Înainte de a cumpăra plita, verificați câtă putere pot suporta prizele dvs. electrice.
Beneficiază de finanțarea Mokka
Caracteristici suplimentare
Atunci când alegeți o plită, primul lucru la care trebuie să vă uitați este numărul de ochiuri, modurile de încălzire și dimensiunea produsului.
Temperatura poate fi reglată mecanic sau cu ajutorul unui senzor electronic. Numărul de setări de temperatură diferă, de asemenea, de la un model la altul – vă rugăm să consultați acest lucru în specificațiile produsului. Aparatele de gătit cu tehnologie TENS au, de obicei, 3-4 moduri de încălzire și comenzi mecanice. Zonele de gătit din vitroceramică au de obicei 7-8 moduri – acest lucru se datorează răcirii și încălzirii mai rapide a zonei de gătit, astfel încât temperatura poate fi controlată mai precis.
Diametrul ochiului poate fi mic, mare, mediu. Este convenabil să luați versiunea medie, astfel încât să puteți folosi vase de orice dimensiune. Unele modele au o funcție de control al mărimii ochiului, care poate fi modificată în funcție de necesități. Pentru uz familial, este mai bine să luați plite cu ochiuri de diametre diferite – în acest fel va fi posibil să lucrați simultan cu o tigaie și, de exemplu, o cratiță.
De obicei, modelele cu tehnologie TENS nu au funcții suplimentare – sunt prevăzute doar cu controlul temperaturii. Aparatele cu lumină puternică și cele cu inducție pot avea următoarele caracteristici: mod de siguranță pentru copii; protecție împotriva supraîncălzirii; oprire automată în caz de tensiune excesivă.
Sistemul de control al plăcilor din vitroceramică este mai des tactil sau cu buton. Plăcile spiralate sunt un mecanism mecanic de rotire.
Modelele moderne au adesea un indicator de căldură reziduală care arată temperatura ochiurilor după ce acestea au fost oprite – puteți folosi acest indicator pentru a stabili când puteți atinge suprafața fără riscul de a vă arde.
Cronometrul vă permite să vă îndepărtați de plită fără teama de a uita mâncarea pe care o gătiți – plita se va opri singură la ora stabilită.