Cum să alegi un cuțit
Unul dintre cele mai importante aparate din orice bucătărie sunt cuțitele de bucătărie. Un cuțit selectat corect afectează viteza de gătit, precum și calitatea mâncărurilor pregătite. Astăzi puteți găsi multe opțiuni pentru astfel de produse, care diferă atât ca formă, cât și ca scop, motiv pentru care alegerea unui cuțit de bucătărie bun poate fi destul de dificilă. Pentru a ușura sarcina, acest articol oferă sfaturi utile pentru alegerea acestui aparat de bucătărie.
La ce să cauți atunci când alegi un cuțit
Pentru bucătarii profesioniști, alegerea unui cuțit de bucătărie este o adevărată știință, cu propria terminologie, reguli și secrete. Un produs potrivit este un articol indispensabil pentru specialiști. Deși nu trebuie să aveți cunoștințe speciale pentru a cumpăra un cuțit pentru casa dvs., în orice caz, toată lumea ar trebui să știe ce să caute. Deci, haideți să aprofundăm această problemă și să privim fiecare aspect mai detaliat.
Material lamei
Cuțitele moderne au lame realizate din diverse materiale. Acest parametru afectează nu numai aspectul, ci și caracteristicile lor. Să ne uităm la cele mai populare opțiuni mai detaliat.
Oțel damasc
Oțelul Damasc este fabricat din mai multe straturi de metal care conțin cantități variate de carbon. Datorită utilizării unor straturi de diferite calități și culori, lama devine flexibilă, durabilă și are un model interesant.
Ceramică
Ceramica (zirconia) a fost folosită la fabricarea cuțitelor încă din anii 80. Lamele unor astfel de dispozitive sunt subțiri și foarte ascuțite. În același timp, nu sunt supuse oxidării, nu se tem de zgârieturi și sunt ușor de îngrijit. Din păcate, cuțitele ceramice nu pot fi numite flexibile; în plus, sunt destul de fragile și sensibile la stres mecanic.
Oţel inoxidabil
Oțelul inoxidabil este cel mai des folosit material folosit la fabricarea cuțitelor de bucătărie. Pentru a conferi oțelului proprietăți anticorozive, în compoziția sa se adaugă crom. În producția de cuțite de bucătărie, se folosesc diverse clase de oțel inoxidabil, dar cel mai popular este oțelul AISI 420 cu o duritate de 53 HRC. În cele mai multe cazuri, puteți găsi inscripția Oțel inoxidabil pe lamă – un marcaj general al oțelului inoxidabil.
Majoritatea cuțitelor de bucătărie sunt fabricate din tablă de oțel folosind ștanțare. După ștampilă iese forma finită a lamei care, cu ajutorul tratamentului termic, atinge nivelul necesar de duritate.
Un cuțit forjat este creat folosind o bucată groasă de piesă de prelucrat. Metalul este aplatizat treptat, dând produsului forma dorită. De asemenea, metalul este făcut mai dens, ceea ce îi crește rezistența.
Scopul cuțitului
Înainte de a alege un cuțit, trebuie să determinați scopul utilizării acestuia, deoarece fiecare dispozitiv este proiectat pentru o sarcină specifică, de exemplu, tăierea cărnii, curățarea legumelor și fructelor, tocarea etc. Iată principalele opțiuni pentru cuțite pentru care sunt destinate. scop.
- Cuțitele universale îndeplinesc funcțiile mai multor dispozitive simultan. Sunt potrivite atât pentru legume și fructe, cât și pentru carne.
- Tăierea legumelor/fructelor se poate face atât cu ajutorul cuțitelor specializate pentru legume, cât și cu cele universale. Bucătarii pot folosi santoku, cuțitul bucătarului și nakiri.
- Pentru a tăia/măcelar pește sau carne se folosesc mai multe tipuri de cuțite: tăiat, filet, dezosat.
- In cazul alimentelor in vrac (branza, produse de panificatie, legume etc.), se pot folosi cutite utilitare, pentru legume sau branza. Mulți specialiști folosesc un cuțit Yanagiba în aceste scopuri.
- Puteți face felii folosind nakiri sau feliere.
- Tăierea alimentelor se face folosind o secure, dar sunt potrivite și următoarele opțiuni de cuțit: santoku, cuțit de bucătar, cuțit de dezosat sau de tocat.
Tip de cuțit
Astăzi puteți găsi multe tipuri de cuțite, care diferă în principal ca scop.
Cuțite de bucătar sau bucătar
Un cuțit de bucătar sau un cuțit de bucătar este un dispozitiv masiv, de dimensiuni mari. Cu el puteți efectua aproape toate tipurile de lucrări, de la curățare sau tocare până la tocat sau tocat. Este potrivit pentru lucrul cu carne, legume/fructe sau alte produse. Cuțitul bucătarului, împreună cu cuțitele utilitare și pentru legume, este inclus în setul de bază „trio al bucătarului”.
Unul dintre tipurile populare de cuțite de bucătar este cuțitul Santoku. Are o lamă largă cu coloana vertebrală rotunjită.
Cuțite utilitare
Cel mai popular model este cuțitul utilitar. Este potrivit pentru diverse sarcini din bucătărie, dar pentru a crea preparate mai bune, este mai bine să acordați preferință aparatelor specializate.
Cuțite și feliere pentru legume
Atunci când alegeți un cuțit de legume cu o lamă de până la 10 cm, va fi convenabil să curățați diverse legume: ardei, cartofi, ceapă etc. Dacă folosiți un cuțit de feliat, puteți crea felii subțiri. O trăsătură caracteristică a acestui instrument este o lamă lungă și îngustă (20-35 cm) cu vârful ascuțit.
Cuțite de cioplit
Cuțitele de cioplit sunt potrivite pentru lucrul cu produse din carne. Astfel de produse folosesc o lamă lungă, ascuțită, datorită căreia puteți tăia cu ușurință carnea, creând chiar felii de grosime adecvată.
Cuțite de dezosat
Un cuțit de dezosat este folosit pentru a separa carnea de animale (păsări, ungulate etc.) de piele, oase, cartilaj și alte părți. Aparatul are o lamă îngustă (lungime 13-21 cm) cu vârful ascuțit. Deși un cuțit de dezosat este mai scurt decât un cuțit de file, poate fi folosit și pentru a face fileuri mici de pește și carne.
Cuțite zimtate
Cuțitele zimtate se disting prin tăișul lor, care are o formă de dinte de ferăstrău sau dinți ondulați amplasați pe o parte. Astfel de dispozitive sunt grozave pentru felierea pâinii, a cărnii prăjite sau a roșiilor.
Cuțite de pâine
Un cuțit de pâine este unul dintre tipurile de cuțite zimțate. Potrivit pentru felierea produselor de copt moi. Datorită muchiei tăietoare, puteți tăia cu ușurință coaja tare fără a îndepărta pulpa. Lungimea lamei cuțitului poate ajunge până la 30 cm și depinde de dimensiunea pâinii.
Cumpără acum, plătește mai târziu cu Mokka
Nakiri
Nakiri este un cuțit de bucătărie popular printre bucătarii japonezi. Are o ascuțire largă unilaterală. Lungimea dispozitivului este de la 15 la 18 cm, iar lățimea este de 5-6 cm.Ca și în cazul santoku, nakiri nu are vârf. În acest caz, coborârea fundului se desfășoară perpendicular pe lamă, creând o tăietură largă. Astfel de lame au un nume special „vârf tocit” sau vârf tocit. Nakiri este potrivit pentru tocat legumele si ierburile. Are o margine de tăiere foarte subțire, care este potrivită pentru produse cu o structură moale. Nu trebuie să taie peștele, carnea și alte alimente cu densitate mare.
Cuțite pentru file
Un cuțit de filet este un dispozitiv care are o lamă foarte subțire, lungă și flexibilă. Este potrivit pentru crearea fileurilor de carne și pește, precum și pentru îndepărtarea pielii. Lungimea lamei unui astfel de produs poate ajunge până la 35 cm.
Cuțite pentru brânză
Un cuțit de brânză este folosit pentru a lucra cu brânzeturi. Un instrument standard este o lamă de feliere, concepută special pentru brânză. În același timp, puteți găsi pe piață și alte opțiuni pentru cuțitele de brânză care sunt potrivite pentru tăierea atât a produselor moi, cât și a celor dure.
Yanagiba
Cuțitul japonez yanagiba, care are forma unei sabie, este potrivit pentru a crea fileuri de pește subțiri și fragede. Lama unui astfel de dispozitiv este lungă (20-32 cm) și lată (18-32 cm). Muchia de tăiere este ascuțită pe o parte, precum și un mâner în formă de butoi și o coloană voluminoasă.
Cuțite pentru roșii
În cazul cuțitelor de roșii, acestea se caracterizează printr-o lamă îngustă cu ascuțire zimțată. Datorită dinților subțiri, puteți tăia cu ușurință pielea legumei fără a o zdrobi. Acest cuțit este potrivit și pentru tăierea citricelor.
Cuțite de avocado
Un cuțit de avocado este potrivit pentru mai multe operațiuni: cu ajutorul unei părți scurte cu balamale, fructul este împărțit în 2 părți, mijlocul zimțat vă permite să scăpați de sâmbure, iar tulpina taie pulpa de fructe în felii egale.
Secure
O secure are de obicei o lamă largă și groasă, care este potrivită pentru tocarea alimentelor congelate (pește și carne), precum și a oaselor.
Material pentru mâner
Mânerul, împreună cu lama, este un parametru important în alegerea unui cuțit. Ar trebui să fie confortabil și de înaltă calitate. Este important ca mânerul să ofere confort în timpul gătitului, să fie puternic și durabil. În producția de cuțite se folosesc diverse materiale, care pot fi împărțite în categorii.
Lemn obișnuit și stabilizat
Materialul standard utilizat la fabricarea mânerelor este lemnul. Astfel de produse sunt ușoare, au o rezistență bună și sunt rezistente la schimbările de temperatură. Cel mai adesea sunt create din mai multe plăci de lemn conectate cu nituri.
În același timp, mânerele din lemn nu sunt deosebit de rezistente la uzură. Datorită structurii lor fibroase, nu fac față bine umezelii. Dacă nu este întreținut corespunzător, mânerul poate deveni mucegăit în timp. Pentru a preveni acest lucru, mânerele din lemn suferă o prelucrare suplimentară. Lemnul stabilizat este un material conservat: aerul este îndepărtat din el, după care este pompat un lichid de polimerizare. Acest lucru face posibilă obținerea unei rezistențe sporite la uzură și creșterea rezistenței la umiditate.
Un tip de lemn stabilizat este pakka. Pakka este format din mai multe straturi de plastic realizate din plăci de lemn valoroase care au fost anterior impregnate și lipite cu rășină fenolică.
Beneficiază de finanțarea Mokka
Plastic
Următoarea categorie de materiale din care sunt fabricate mânerele cuțitelor este plasticul. Acest material este ușor de lucrat, deoarece capătă cu ușurință orice formă, textură și culoare. Deși este un material mai puțin durabil decât oțelul, nu este lipsit de avantaje, inclusiv ușurință, inerție chimică, rezistență la umiditate și ușurință de întreținere.
Dintre toate tipurile de plastic, există mai multe opțiuni populare: plastic ABS, polioximetilenă, polipropilenă etc. Fiecare opțiune are propriile sale caracteristici pozitive, de exemplu, igiena, rezistența la impact, capacitatea de a rezista la temperaturi ridicate etc.
Unul dintre tipurile remarcabile de plastic refractar este bachelita. Acest material este foarte durabil și ușor și poate rezista la temperaturi de până la 300 °C.
Materiale compozite
În cazul unui material compozit, acesta utilizează diverse componente, fiecare dintre acestea fiind înzestrată cu proprietăți speciale. În cele din urmă, acest material creează mânere confortabile, confortabile de ținut și foarte durabile. Unul dintre tipurile populare de materiale compozite este fibra de sticlă.
Oțel obișnuit și inoxidabil
Mânerele din oțel obișnuit sau inoxidabil sunt cele mai igienice. Au o durabilitate bună, fac față cu ușurință la căderi și impacturi și sunt, de asemenea, ușor de întreținut. Din păcate, mânerele din oțel pot aluneca ușor atunci când mâinile sunt umede.
Cu toate acestea, datorită utilizării inserțiilor termoplastice și obișnuite din cauciuc, acest dezavantaj poate fi eliminat: adesea mânerele sunt acoperite și cu un compus special de silicon. Inserțiile de cauciuc sunt, de asemenea, folosite în mânerele din plastic.
Concluzie
Alegerea unui cuțit de bucătărie este un proces dificil care necesită atenție și responsabilitate din partea cumpărătorului. Dacă dieta constă în principal din legume și fructe, cel mai bine este să acordați prioritate dispozitivelor pentru tăierea legumelor și fructelor. Modelele de tăiere, filetare sau dezosare sunt potrivite pentru tăierea și tăierea peștelui sau a cărnii.
Dacă nu doriți să vă ascuți cuțitele în mod regulat, este mai bine să optați pentru produse ceramice. Pentru a obține o garanție de durabilitate, merită să achiziționați aparate din oțel inoxidabil. Securele de bucătărie sunt potrivite pentru lucrul cu carne congelată. La sfârșitul zilei, dacă doriți minimul necesar pentru gătit, cel mai bun pariu este să cumpărați un set de cuțite de bază din 3 piese. De asemenea, vă puteți referi la evaluări speciale unde sunt colectate cele mai bune opțiuni de cuțit – acest lucru vă va permite să alegeți cea mai potrivită opțiune pentru dvs.