Trebuie să luați un credit bancar atunci când faceți cumpărături în rate?
Mulți oameni cunosc din experiență momentul în care circumstanțele îi obligă să facă o achiziție cu plata în rate – uneori trebuie să cumpărați un frigider nou, alteori trebuie să schimbați mașina de spălat sau rama patului s-a rupt și trebuie înlocuită. Aceste situații surprind oamenii și, de cele mai multe ori, apar în momentul cel mai puțin așteptat – de exemplu, cu două săptămâni înainte de ziua de salariu, când soldul contului nu permite achiziționarea unui frigider nou, dar situația o cere. La urma urmei, este greu să păstrezi toată mâncarea în pivniță timp de aproape o jumătate de lună, nu-i așa? În acest caz, apelați la soluțiile oferite de magazine – de obicei, plata în rate.
Astfel de metode de plată nu sunt populare în rândul clienților – cei mai mulți dintre ei au aflat deja că „rate 0%” este doar un șiretlic publicitar și că, de fapt, în aproape fiecare contract există o dobândă ascunsă. Bineînțeles că într-o astfel de situație, este posibil să renunțați la achiziție. Numai că nu întotdeauna circumstanțele permit acest lucru. Deși puteți supraviețui fără un televizor nou, totuși o mașină de spălat sau un aragaz sunt echipamente de care aveți pur și simplu nevoie.
Avantajele și dezavantajele plăților în rate
Atunci când vă decideți asupra acestui tip de plată, merită să vă amintiți că fiecare ofertă va fi ușor diferită – unele magazine vor încerca să adapteze termenii contractului la fiecare client în parte, iar altele vor avea aceleași reguli pentru fiecare achiziție. Nu uitați, însă, că această metodă de plată este foarte rar gratuită. Costul eșalonării plății în rate este adesea ascuns – în prețul bunurilor sau în asigurare, pe care multe magazine o consideră un „element” suplimentar care trebuie achiziționat.
Un mare avantaj al plății în rate este că ne repartizăm cheltuielile în timp – astfel, în loc să plătim întreaga sumă (adesea mare) deodată, o repartizăm pe plăți lunare mai mici. Acest lucru vă permite să vă faceți cumpărăturile chiar și atunci când soldul contului nu vă dă această posibilitate. De asemenea, nu mai este nevoie să vă deplasați fizic la bancă, deoarece contractul pentru plata în rate poate fi semnat în magazin. Cu toate acestea, trebuie să citiți cu atenție oferta pentru a vă asigura că banca la care aveți un cont oferă această opțiune în magazinul ales de dumneavoastră. Da, în cele mai multe cazuri, atunci când cumpărați un produs în rate, semnați un contract cu banca – adică luați un „credit”, dar sub o formă diferită. Și aici ratele au propria lor dobândă și chiar și cele care sunt anunțate ca fiind „rate 0%” necesită plata unui comision – mai mult sau mai puțin ascuns.
Principalul dezavantaj al acestor plăți este că un credit în rate se acordă, de obicei, pentru sume mai mici decât un credit în numerar. Le puteți folosi pentru a cumpăra mașini de spălat și frigidere, dar cumpărarea unui nou autovehicul poate fi mai simplă (și mai ieftină!) luând un credit tradițional în numerar.
Care este alternativa?
În lumea plăților online puteți întâlni noi forme de plată „în rate”, care nu necesită semnarea unor contracte cu băncile și plata unor dobânzi mari (adesea ascunse). Există multe portaluri care colaborează cu diverse magazine și care permit clientului să amâne plata sau să o eșaloneze în rate – adesea complet gratuit sau ridicol de ieftin în comparație cu ofertele prezentate de bănci.
O astfel de platformă este mokka.ro, unde înregistrarea durează mai puțin de două minute și permite ajustarea individuală a graficului de rambursare pentru client – pur și simplu plătiți după cum doriți. Suma pentru achiziții poate fi pur și simplu amânată – în loc să planificați rate, aveți timp să primiți salariul și să achitați produsul la o dată ulterioară. Astfel, nu trebuie să vă planificați cheltuielile pentru următoarele luni – pur și simplu aveți mai mult timp la dispoziție datorită acestui portal.
Iar dacă doriți să plătiți în rate – o puteți face! Dar nu trebuie să semnați un contract cu banca pentru a o face!
Servicii Mokka:
Parteneri Mokka: