Cum să alegeți un mixer
Mixerul de bucătărie – un dispozitiv util care vă permite să amestecați și să frământați componentele într-o masă omogenă, umplând-o cu aer. Aparatele de uz casnic moderne au o funcționalitate avansată și, în consecință, costuri diferite. Prin urmare, merită să învățați în prealabil despre ce parametri aveți nevoie pentru a alege un mixer bun pentru bucătăria de acasă.
Cum să alegeți un mixer pentru casă – principalele criterii
Luând în considerare doar costul și/sau designul atunci când cumpărați, puteți cumpăra aparate care nu sunt capabile să facă față sarcinilor principale ale bucătăriei sau să plătiți prea mult pentru funcționalități inutile. Mai jos vă prezentăm caracteristici tehnice care afectează calitatea și capacitățile de performanță ale mixerelor.
Tipul de aparat
Modul corect de a începe să selectați un echipament de calitate este de a determina designul acestuia. Aceasta determină dimensiunea, funcționalitatea și prețurile dispozitivelor.
1. Mixere de mână
Design – carcasă cu un tel rotativ. Cele mai compacte, ușoare și accesibile opțiuni, cu comenzi simple. Pentru a porni dispozitivul, rotiți maneta sau apăsați butonul.
Atunci când alegeți un model manual, trebuie să luați în considerare numărul de viteze. Avantajele sunt prețul scăzut, capacitatea de a lucra cu orice ustensilă în care se potrivesc elementele de lucru și valoarea minimă. Dezavantajul este puterea scăzută, din cauza căreia tehnica face față unei liste limitate de sarcini (baterea smântânii, frământarea aluatului pentru clătite și biscuiți).
2. Mixere staționare
Sunt alcătuite din bol și corp. Pentru a amesteca ingredientele, nu trebuie să ridicați și să țineți dispozitivul în mâini. Echipamentul staționar este așezat pe o masă. Pentru a găti, pur și simplu îl porniți, selectați modul de funcționare și puneți ingredientele în recipient.
Avantajele acestor aparate:
- putere mare pentru a frământa chiar și aluaturi dificile;
- ocazional, posibilitatea de a detașa corpul cu duze și a-l monta manual;
- amestecarea uniformă a ingredientelor (cu suport rotativ).
Dezavantajele sunt nivelul de zgomot, costul, greutatea și dimensiunea. Toate caracteristicile sunt vizibil mai mari decât cele ale „concurenților” manuali.
3. Mixere planetare
Sunt alcătuite din bol și corp cu elemente de lucru. Modelele planetare sunt o subspecie de aparate staționare. La fel, acestea funcționează fără a necesita intervenția dumneavoastră. O caracteristică esențială este prezența unor lame care se deplasează pe aceeași traiectorie circulară ca și planetele în jurul soarelui.
Avantaje:
- datorită principiului lor de funcționare, dispozitivele amestecă componentele unui aluat chiar și dur cât mai uniform și mai rapid posibil;
- o gamă largă de opțiuni: accesorii suplimentare, temporizator integrat, moduri de funcționare pentru toate tipurile de mase care trebuie amestecate.
Dezavantajele variantelor planetare sunt costul cel mai ridicat, greutatea și dimensiunea.
Valoarea puterii
Caracterizarea arată ce sarcini poate îndeplini echipamentul. De exemplu, un dispozitiv cu o putere mai mică de 180 de wați nu este capabil să transforme albușurile în spumă într-o perioadă scurtă de timp. Chiar și 500 de wați este prea puțin pentru un aluat gros de găluște.
Dacă doriți să cumpărați un mixer de bucătărie, concentrați-vă asupra următoarelor date atunci când determinați puterea acestuia:
- 200-500 W – aparate pentru gătitul „lichidelor”: mâncare pentru copii, smoothie-uri, creme, piureuri.
- 500-900 W – aparate pentru frământarea aluatului dens în bucătăria de acasă.
- 1000 W – aparate care amintesc de procesoarele de alimente pentru cantități mari, cu muncă complexe. Modelele cu boluri de 5 litri sau mai mari sunt echipate cu motoare de minimum 1200-2500 de wați.
Setări standard de putere pentru diferite tipuri de mixere:
- manuale – de la 200 W la 700 W (350-400 W este optim din punct de vedere al costurilor și al capacităților);
- staționare – de la 500 W (350-450 W este suficient pentru sarcini casnice și economie);
- planetare – de la 600 W.
Numărul exact de wați pe care îl are un mixer afectează în mod direct consumul de energie, densitatea posibilă a masei care trebuie amestecată, cantitatea admisă de produse și durata de utilizare continuă. Cu o putere redusă, motorul se va supraîncălzi în doar 5 minute.
Cumpără acum, plătește mai târziu cu Mokka
Funcționalitate
Aparatele portabile au în set doar elemente de prindere și vârfuri de bătut. Acestea pot fi folosite pentru a combina și bate ingredientele pentru clătite și alte baze lichide. Accesoriul de blender (bolul de tocat și „piciorul”) poate fi prezent în versiunea extinsă.
Elemente suplimentare (în afară de cele trei obligatorii – elemente de prindere, vârf de bătut și accesoriu pentru blender) pentru mixerele staționare și planetare:
- spatulă – pentru a îndepărta ușor masa amestecată, pentru a sparge bucățile mici de aluat și pentru a-i da o consistență mai omogenă;
- accesoriu pentru piure – pentru prepararea sosurilor, piureurilor și a altor preparate cu o consistență la fel de groasă și uniformă;
- dispozitiv pentru tăiței – pentru prepararea tăițeilor;
- dispozitiv de tocat carne – pentru a face carne tocată pentru chiftele, perișoare, găluște;
- duză de amestecare – pentru a amesteca mai uniform ingredientele;
- dispozitiv de tocat – pentru tocarea, mărunțirea și tăierea legumelor;
- dispozitiv de oprire – asigură suplimentar duza (după utilizare, poate fi îndepărtat prin simpla apăsare a butonului).
Fiecare opțiune crește costul echipamentului. Dacă bucătăria dvs. are deja, de exemplu, o mașină de tocat carne, un mixer cu acest accesoriu nu va fi necesar.
Dimensiunea bolului
Variază de la 2-5 litri. Dimensiunea optimă a bolului depinde de numărul de membri ai gospodăriei:
- 3-4 persoane – minimum 3-3,5 litri;
- 1-2 persoane – 2-3 litri.
Dacă modelul care vă interesează nu are capac, vă recomandăm să adăugați încă 0,5 litri la valoarea selectată. În așa fel, conținutul nu se va împrăștia atunci când este amestecat.
Pentru familiile mai numeroase, poate fi preferabil să alegeți opțiuni cu două recipiente de dimensiuni diferite.
Materiale
Bolurile sunt fabricate din materiale de calitate alimentară:
- Sticlă incasabilă Avantaje – siguranța mediului (nu are capacitatea de a reacționa cu alimentele și băuturile), aspect modern și elegant. Dezavantajele sunt costul și durabilitatea relativ scăzută. Sticla este temperată și devine mai rezistentă. Dar tot se poate sparge dacă bolul cade pe podea.
- Metal, cum ar fi oțelul inoxidabil Avantaje – raport corect între preț și durabilitate, nu se fisurează la sarcini mari și constante. Nici măcar agenții de curățare agresivi nu sunt dăunători pentru elementele metalice. Punctele slabe sunt posibilitatea de deformare și prețul, care este mai mare decât cel al modelelor din plastic.
- Plastic rezistent la uzură Avantajele sunt greutatea și costul reduse. Materialul modern rezistă la căderi și la impacturi. Dezavantajele sunt capacitatea de a se deforma, de a crăpa și de a zgâria pereții.
Carcasele sunt realizate numai din metal și plastic (avantajele și dezavantajele sunt similare).
Nu vă zgârciți atunci când alegeți accesoriile. Elementele de lucru trebuie să fie fabricate din oțel inoxidabil. Versiunile din aluminiu și din plastic, indiferent de ceea ce pretind producătorii, se defectează rapid.
Beneficiază de finanțarea Mokka
Numărul de viteze
Bateți smântâna și albușurile, de exemplu, mărind treptat numărul de rotații. Pentru alte proceduri, cum ar fi prepararea cocteilurilor și a aluatului cu drojdie, este important să mențineți vitezele la maximum și, respectiv, la minimum.
Opțiuni suplimentare, cu cost pe măsură:
- Modul de impulsuri Funcție recomandată în cazul în care mixerul urmează să fie utilizat pentru a sparge cocoloașe în aluat, pentru a zdrobi nuci. La viteze mari, dispozitivul va funcționa doar în impulsuri scurte, pornindu-l și oprindu-l independent.
- Modul Turbo Atunci când opțiunea este activată, funcționarea duzei este, de asemenea, accelerată pentru o perioadă scurtă de timp. Acest lucru este util, de exemplu, atunci când bateți untul și smântâna.
- Pornire ușoară (mod lent) La începutul bătutului, mixerul funcționează la viteză mică pentru a preveni vărsarea ingredientelor din bol.
Pentru gătit acasă, sunt suficiente 3 sau 4 viteze. Pentru sarcini mai solicitante, puteți alege modele cu 6-7 viteze.