Cum să alegeți un uscător de păr
Un uscător de păr nu numai că economisește timp prin accelerarea procesului de uscare, dar acționează și ca un „stilist la domiciliu”. Cu un uscător de păr bine ales, vă puteți aranja, ondula, îndrepta sau da volum părului. În acest articol vă vom spune cum să alegeți corect un uscător de păr: căror parametri să le acordați atenție și cum să nu plătiți prea mult pentru funcții inutile.
Alegerea tipului de dispozitiv
Există trei clase de aparate de uscare a părului. Uscătoarele de păr sunt:
- de călătorie (compacte);
- domestice;
- profesionale.
Acestea diferă în ceea ce privește puterea, numărul de moduri de funcționare, funcțiile suplimentare și, bineînțeles, prețul. Uneori, în această clasificare sunt incluse mai multe uscătoare de păr semi-profesionale – un fel de opțiune de mijloc între dispozitiv de uz casnic și profesional.
Un uscător de păr de călătorie este cea mai ieftină opțiune. Este cel mai simplu în ceea ce privește designul și dispozitivul ușor. De obicei, are un mâner rabatabil, un cablu scurt și o putere redusă. Uneori funcționează pe baterii – acest lucru este util atunci când călătoriți. Este dotat standard cu o singură duză cu fante, concentrator, capabil să direcționeze aerul cald într-un singur jet. Usucă părul încet, nu este cea mai bună opțiune pentru uz casnic. Dar pentru călătoriile de afaceri sau pentru a merge la sală, este perfect.
Un uscător de păr de uz casnic este puțin mai puternic decât un uscător de păr de călătorie. De asemenea, este ușor și confortabil în mână. Poate fi echipat cu mai multe duze. Este ușor de utilizat: toate butoanele necesare pot fi găsite de obicei prin atingere. Nu este proiectat pentru folosire îndelungată, dar pentru nevoile casnice, parametrii săi tehnici sunt suficienți.
Un uscător de păr profesional este un aparat puternic, cu un motor durabil. Potrivit pentru funcționare continuă. Adesea este echipat cu dispozitive de control al vitezei și temperaturii, duze multiple, filtre înlocuibile. De obicei, un astfel de uscător de păr are un cablu lung și gros, un corp rezistent la șocuri, adesea părțile de lucru sunt prevăzute cu un strat ceramic. Dezavantajele dispozitivului includ greutatea mare, nivelul ridicat de zgomot și lipsa de ergonomie.
Uscătoarele de păr profesionale, după cum le spune și numele, nu sunt concepute pentru a fi utilizate acasă: ele trebuie ținute de mâna unui profesionist. Prin urmare, poate fi dificil să vă faceți singură coafura cu un astfel de dispozitiv.
Uscătoarele de păr pot fi, de asemenea, clasificate în funcție de forma geometrică, și anume:
- pliabile;
- în formă de pistol;
- cilindrice.
Carcasa rabatabilă este tipică pentru uscătoarele de păr de călătorie. Dispozitivele de uz casnic și profesional au, de obicei, formă de pistol. Pentru casă, este cea mai convenabilă și versatilă opțiune.
Aparatele de formă cilindrică sunt rar întâlnite pe piață. Acestea sunt așa-numitele uscătoare de păr combinate, concepute pentru coafarea și ondularea părului. Dintre acestea, se remarcă uscătoarele cu perii și flux de aer. Acestea au o putere scăzută, deci nu fac față bine sarcinii principale – uscarea părului. Dar vă permit să creați stiluri interesante acasă. Aceste dispozitive sunt de obicei achiziționate în plus față de un uscător de păr.
Cum pot face diferența între un uscător de păr profesional și unul de uz casnic?
În urmă cu ceva timp uscătoarele de păr profesionale se găseau doar în saloanele de înfrumusețare, însă acum sunt din ce în ce mai des alese pentru uz casnic. Prin urmare, producătorii încearcă adesea să treacă aparatele de uz casnic obișnuite drept dispozitive profesionale. Pe cutiile unor astfel de uscătoare de păr puteți vedea inscripții confuze („Alegerea profesioniștilor”, „Recomandat de experți” și altele).
Există câteva linii directoare pentru a distinge între un uscător de păr de uz casnic și unul profesional.
- Fiți atenți la tipul de motor. Motorul dispozitivului profesional trebuie să fie etichetat ca fiind de curent alternativ, nu de curent continuu.
- Examinați cablul. Un fir subțire, scurt și fragil este un semn al unui aparat electrocasnic obișnuit.
- Fiți atenți la greutate. Un uscător de păr profesional nu poate fi ușor.
Este imposibil să spunem fără echivoc ce uscător de păr să alegem pentru uz casnic: casnic sau profesional. Nevoile fiecăruia sunt diferite și ar fi înțelept să alegeți în funcție de caracteristici și nu de statut. Dar plata unor bani în plus pentru un dispozitiv presupus „profesional” nu merită cu siguranță.
Selectați puterea uscătorului de păr
Puterea uscătorului de păr (mai exact, motorul acestuia) – principalul parametru de care depinde viteza de uscare a părului. Cu cât motorul unității este mai puternic, cu atât mai rapid este fluxul de aer pe care îl poate elibera.
Ceea ce este interesant este că temperatura jetului de aer distribuit nu are practic niciun efect asupra vitezei de coafare. Un uscător de păr de călătorie cu putere redusă poate produce temperaturi foarte ridicate, dar procesul de aranjare a părului va fi în continuare foarte anevoios.
Puterea optimă a unui uscător de păr de uz casnic este de 1500-1800 wați. Acești parametri sunt suficienți pentru a vă usca rapid și pentru a vă coafa simplu, fără a vă afecta părul. Dar acest lucru se întâmplă numai dacă părul este inițial sănătos.
Pentru părul slăbit, fragil, subțire, vopsit, ar trebui să alegeți un aparat cu o putere mai mică. Valorile recomandate sunt cuprinse între 1000 și 1500 de wați.
În unele cazuri pot fi utile și uscătoare de păr cu o putere mai mică de 1000 de wați. Motoarele lor cântăresc foarte puțin, astfel încât acest dispozitiv compact poate fi luat, de exemplu, la o piscină pentru copii. Când un băiețel cu tunsoare scurtă reușește să se usuce singur după o tură în bazin, este o adevărată performanță pentru el.
Aparatele cu o putere de 1800 W și peste sunt deja de tip profesional. Cu ajutorul lor, puteți face stiluri complexe, bucle. Procesul de uscare cu aceste ajutoare durează doar câteva minute. Dar ar trebui să fie utilizate cu prudență: cu o utilizare regulată, astfel de uscătoare de păr pot provoca deteriorarea părului, deteriorarea structurii sale. Specialiștii recomandă să nu folosiți în casă dispozitive cu o putere mai mare de 2000 W.
Moduri de funcționare: viteză și temperatură
Trei moduri de temperatură sunt suficiente pentru o utilizare domestică confortabilă: cu aer cald, rece și călduț. Uscătoarele de păr cu suport pentru mai multe opțiuni sunt concepute pentru stiliștii profesioniști. Nu este recomandabil să cumpărați un astfel de dispozitiv pentru acasă. Diferitele moduri de utilizare ale acestor aparate nu sunt clare pentru un nespecialist.
Cea mai confortabilă uscare a tuturor tipurilor de păr (rapidă, dar nu traumatizantă) se face cu aer cald. Acest mod este disponibil la majoritatea modelelor naționale. Excepție – uscătoarele de păr foarte ieftine, în care modul de temperatură nu este reglabil. Ele produc, în mod implicit, doar aer cald. Atunci când se utilizează astfel de dispozitive, există un risc ridicat ca părul să devină uscat și să se deterioreze.
Modul „fierbinte” este necesar pentru coafare. Sub influența temperaturii ridicate, părul devine mai elastic și mai maleabil. Din păcate, dacă aveți păr cu probleme (păr fragil, poros), nu puteți utiliza această funcție.
Maeștrii fixează stilul finit cu aer rece. Deosebit de eficientă în acest sens este funcția „cold shot” (când se eliberează un jet puternic de aer rece). Modul rece este, de asemenea, utilizat pentru uscarea părului traumatizat – este considerat cel mai blând.
Uscătoarele de păr cu mai multe viteze au sens doar dacă plănuiți să vă coafați. Pentru o uscare simplă, este suficientă o singură viteză – viteza mare.
În mod ideal, temperatura și viteza ar trebui să fie reglate separat, folosind butoane diferite. Astfel, aparatul poate fi utilizat cât mai eficient posibil.
Selectarea duzelor
Duza standard pe care o au aproape toate modelele de uscătoare de păr se numește concentrator. Acesta are o formă cu fante și este proiectat să elibereze aer într-un singur jet direcțional. Lățimea optimă a vârfului concentratorului este de 90 mm.
În plus, în kit pot fi incluse și alte accesorii. Cele mai frecvente sunt:
- Difuzor. Conceput pentru a distribui jetul de aer în mai multe fluxuri mici. Se spune că uscarea cu un difuzor este mai blândă. În trecut, producătorii obișnuiau să susțină că această duză ar putea adăuga volum coafurii – dar acest lucru s-a dovedit a fi un mit. Pentru coafarea părului, difuzorul este inutil.
- Perie de styling. Este o duză de formă cilindrică care arată ca un pieptene. Este necesar doar pentru crearea de coafuri și se folosește pentru bucle, adăugând volum.
- Perie plată. Folosită pentru a îndrepta părul. Oferă părului un finisaj neted.
În general, acest set este suficient pentru a crea un stil acasă. Accesoriile mai specifice concepute pentru părul „dificil” și rebel merită achiziționate ca dispozitive separate. De exemplu, un accesoriu pentru ondulator nu este nici pe departe la fel de eficient ca un ondulator adevărat.
Caracteristici suplimentare
Dacă un uscător de păr este echipat cu mai multe accesorii, acesta are de obicei și funcții suplimentare. S-ar putea să nu aveți nevoie de toate, dar vă va fi util să știți că ele există.
- Ionizator de aer. Un mijloc foarte eficient de combatere a electricității statice. Este util pentru cele care preferă părul lung și desfăcut. Ionizarea are, de asemenea, un efect asupra aspectului coafurii – părul devine mai neted și mai strălucitor.
- Ozonator de aer. Are un efect terapeutic asupra structurii aerului. Dar este recomandabil să folosiți această funcție după consultarea unui specialist în medicină capilară. Concentrațiile mari de ozon pot avea efecte secundare.
- Filtru de aer detașabil. Calitatea uscării sau a coafării nu este afectată. Dar poate prelungi semnificativ durata de viață a uscătorului de păr în sine.
- Sistem de oprire automată. Se declanșează atunci când uscătorul de păr este așezat pe o suprafață. Această funcție este utilă pentru a crea coafuri complexe atunci când trebuie să dați drumul frecvent aparatului.
- Plăcuțe de fricțiune. O alternativă la oprirea automată. Cu aceste plăcuțe, puteți pune uscătorul de păr pornit pe masă și nu o va „topi”. În ciuda aspectului lor impunător, acestea nu afectează ergonomia carcasei.
- Senzor de control al umidității. Vă permite să reglați automat temperatura și viteza aerului. Uscarea părului în acest mod este delicată și fără efort.
Bineînțeles, puteți renunța la aceste caracteristici. Dar cu ele, veți fi de acord, folosirea unui uscător de păr este mai plăcută.
Beneficiază de finanțarea Mokka
Cum să alegeți un uscător de păr într-un magazin online
Poate fi dificil să alegeți un uscător de păr pe Internet: nu îl puteți simți, nu puteți evalua greutatea și materialul corpului său. Dar diferența de preț poate fi destul de semnificativă (în comparație cu magazinele offline). Prin urmare, haideți să vă spunem despre complexitatea alegerii uscătoarelor de păr de la distanță.
Sfat de top: citiți cu atenție specificațiile. Acordați atenție puterii (cifrele optime sunt prezentate mai sus). Alegeți modele cu un cablu lung (2-3 metri).
Luați în considerare și greutatea: în mod optim ar trebui să aibă 400-500 de grame. Dacă unitatea cântărește mai puțin, asigurați-vă că verificați motorul. Acesta trebuie să fie etichetat AC.
Alegeți de preferință modelele cu încălzitor ceramic. Acestea se încălzesc mai puțin, nu emit substanțe nocive și durează mai mult. Nici stratul de turmalină nu va fi de prisos: cu el, părul devine mai neted și mai strălucitor.
Asigurați-vă că aparatul dispune într-adevăr de toate vitezele și setările de temperatură de care aveți nevoie. Prezența butoanelor corespunzătoare pe carcasă nu constituie o garanție. Adesea, dispozitivele ieftine și cele scumpe sunt asamblate pe aceeași linie de asamblare și fabricate în aceeași carcasă. Butoanele pot îndeplini o funcție decorativă.
Citiți recenziile. Desigur, nu puteți crede întotdeauna ceea ce scrie pe site-ul magazinului. În acest caz, portalurile speciale de recenzii vă vor veni în ajutor – de obicei vă puteți baza pe opiniile pe care le găsiți acolo. Există recenzii detaliate, cu fotografii care vă permit să evaluați calitatea reală a uscătorului de păr. Pe aceste imagini puteți examina cutia în detaliu, puteți evalua aproximativ calitatea materialelor, puteți vedea rezultatul manipulărilor.
Puteți, de asemenea, să vizualizați și să comparați ratingurile dispozitivelor pe diferite site-uri web. La începutul și la sfârșitul anului, multe portaluri publică topuri cu cele mai populare modele.
Concluzie
Nu uitați că cel mai bun uscător de păr este cel care se potrivește părului dumneavoastră. (În principiu, această condiție este valabilă la alegerea oricărui dispozitiv). Pentru a înțelege mai bine tipul și particularitățile îngrijirii părului, puteți consulta un medic sau puteți face o vizită la un coafor profesionist.