Cum să alegeți un cântar de podea
Utilizarea unui cântar de podea vă permite să vă controlați greutatea acasă. Modelele moderne vor ajuta la determinarea cu precizie a greutății corporale, iar unele modele au, de asemenea, funcționalitate avansată, pot măsura indicele de masă corporală, pot estima procentul de strat de grăsime, țesutul osos. Toate aceste caracteristici vă permit să vă monitorizați sănătatea, să scăpați de excesul de greutate în mod corespunzător, prin procentul de grăsime și nu prin conținutul de apă din corp. Să analizăm ce sunt cântarele de podea și cum să le alegem.
Varietăți de cântare de podea
Înainte de a alege un cântar de podea, este necesar să clarificăm că acestea sunt de obicei împărțite în pentru acasă și profesionale. Pentru utilizarea la domiciliu, primul se va descurca foarte bine. Acestea se caracterizează, de asemenea, printr-o precizie suficientă pentru uz casnic.
În funcție de mecanismul de cântărire, cântarele de podea sunt de obicei împărțite în:
- mecanice;
- electronice.
Cântare mecanice de podea
Cântarele mecanice sunt proiectate cu un mecanism destul de simplu. Acesta se bazează pe comprimarea și desprinderea unui resort montat sub platformă. Dispozitivele mecanice au avantaje și dezavantaje. Avantajele includ:
- fiabilitate ridicată și simplitate;
- nu este nevoie de alimentare, în cazul cântarelor mecanice nu trebuie să schimbați bateria;
- multe modele sunt concepute pentru sarcini mari, putând suporta până la 250 kg;
- preț scăzut.
Cu toate acestea, există și unele dezavantaje:
- cel mai important dezavantaj al cântarelor mecanice – o eroare destul de mare, care poate ajunge la 500 g și chiar mai mult;
- în timp, arcul se întinde, ceea ce face ca eroarea să fie și mai mare;
- capacități destul de limitate – cântarele mecanice sunt concepute exclusiv pentru cântărire.
Rețineți că unii vânzători lipsiți de scrupule oferă cântare mecanice mascate sub formă de cântare electronice. Pe corpul acestor modele este prevăzut un afișaj. Cu toate acestea, ele funcționează pe bază de arc. Puteți identifica ușor un astfel de dispozitiv. Trebuie doar să împingeți platforma cu mâna și se va simți resortul mecanismului de operare.
Cântare electronice de podea
Cântarele electronice se bazează pe celule de sarcină. Aceste modele se caracterizează printr-o precizie sporită și sunt cât se poate de simple și ușor de utilizat. Cu toate acestea, au și un dezavantaj serios. Majoritatea modelelor sunt proiectate pentru o sarcină maximă de 180 – 220 kg.
Cântarele electronice pot fi împărțite în trei tipuri, în funcție de funcționalitatea lor:
- standard;
- de diagnosticare;
- inteligente.
Cântarele electronice de podea standard sunt concepute pentru a măsura greutatea unei persoane. Apropo, atunci când le folosiți, trebuie să vă cântăriți corect. Instrumentul trebuie să fie așezat pe o suprafață plană și tare, altfel eroarea va fi mult mai mare decât cea indicată. Un cântar de podea obișnuit vă va ajuta să vă măsurați greutatea corporală cu precizie, de obicei nu are funcții suplimentare, ci doar o memorie încorporată pentru mai mulți utilizatori.
Cântarele de diagnosticare sunt instrumente moderne și precise pentru monitorizarea nu numai a greutății, ci și a unor indicatori suplimentari. Acestea pot fi folosite pentru a determina indicele de masă corporală, procentul de grăsime, procentul de masă osoasă, conținutul de apă și așa mai departe.
Cântarele inteligente – nu numai că măsoară mai mulți parametri (precum cântarele de diagnosticare), ci vă permit și să transmiteți date. Unele dispozitive sunt echipate cu un modul Wi-Fi sau Bluetooth pentru împerechere cu un computer, dar cel mai adesea cu un smartphone pe care este instalată o aplicație specială. Acestea fiind spuse, modelele cu conectivitate Wi-Fi sunt considerate mai convenabile. Problema este că, atunci când sincronizați prin Bluetooth, trebuie să lansați aplicația înainte de cântărire. Modelele cu modul wi-fi sunt mult mai convenabile din acest punct de vedere, conexiunea la rețea este automată. Însă aceste unități sunt mai scumpe.
Cum să alegeți un cântar de podea
Care este cel mai bun cântar? Pentru a stabili acest lucru trebuie să acordați atenție caracteristicilor tehnice ale aparatului. Este important să luați în considerare următorii parametri:
- materialul de producție al platformei, disponibilitatea unei suprafețe antiderapante;
- protecție împotriva umezelii;
- rata de eroare;
- tipul de sursă de alimentare;
- dimensiunea ecranului;
- disponibilitatea memoriei.
Materialul platformei cântarului de podea
Materialul de fabricație al platformei poate fi foarte diferit. În acest scop, se utilizează lemn, sticlă, metal și plastic. Plasticul este considerat unul dintre materialele cele mai accesibile din punct de vedere financiar și practice. Suprafața se curăță bine și i se poate aplica orice imagine. Cu toate acestea, în cazul în care se folosește un material ieftin, este posibil ca platforma să se strângă în timp.
Cântarele de sticlă sunt, de asemenea, destul de funcționale. De obicei, pentru fabricarea lor se folosește sticlă călită destul de rezistentă. O astfel de suprafață este ușor de curățat, nu reține murdăria, nu este afectată de expunerea la apă, nu se estompează sub influența luminii solare. Cu toate acestea, sticla se poate crăpa sau chiar sparge dacă este supusă unor lovituri puternice. Atunci când se sparge, sticla securizată nu produce cioburi ascuțite, ceea ce înseamnă că nu există niciun risc de rănire. Metalul este, de asemenea, excelent pentru fabricarea de platforme de cântar. De obicei, se utilizează fie oțel inoxidabil, fie aluminiu. Cântarele metalice sunt igienice, durabile, iar platforma poate rezista perfect la sarcini mari.
Lemnul este considerat un material ecologic. Se simte bine la atingere și vă ține cald. Chiar și cântărirea cu picioarele goale este o experiență plăcută. De obicei, ca material pentru platformă se folosește bambusul, stejarul sau fagul. Principalul dezavantaj al cântarelor din lemn este greutatea lor, precum și instabilitatea lor la umiditate.
Clasa de protecție împotriva umidității
Un alt indicator important este clasa de protecție împotriva umidității, în special atunci când este vorba de utilizarea în baie. Prezența unui sistem de protecție împotriva umidității contribuie la o durată de viață mai lungă. De asemenea, merită să folosiți suprafețe antiderapante atunci când folosiți cântarul în zone umede. Este mai greu de alunecat pe suprafețe aspre și canelate.
Alimentarea cu energie electrică
Cântarele mecanice nu au nevoie de energie electrică. Cântarele electronice pot fi alimentate cu:
- baterii, cel mai frecvent CR3032;
- acumulatori;
- panou solar.
Unele modele oferă mai multe surse de alimentare redundante. Majoritatea unităților au un sistem automat de pornire și oprire. Pornirea automată se realizează după ce utilizatorul se află pe suprafața cântarului. Oprirea automată se face după un anumit timp de inactivitate.
Pentru modelele alimentate cu baterii, este convenabil un sistem de indicare a încărcării. Aceasta vă permite să înlocuiți sursa de alimentare la timp. În mod normal, indicatorul de încărcare este afișat ca fiind „Low” pe ecran.
Dimensiunea ecranului
Diagonala ecranului afectează în mod direct capacitatea de utilizare a dispozitivului. Cu cât este mai mare și mai contrastantă, cu atât este mai ușor de vizualizat rezultatele cântăririi. Unele dispozitive includ un ecran retroiluminat. Cântarele profesionale au adesea un afișaj la distanță care poate fi montat la orice nivel.
Memorie încorporată
Cântarele electronice pot fi echipate cu o memorie încorporată. Merită să acordați atenție numărului de celule, precum și numărului de utilizatori pentru care este proiectată memoria. Această funcționalitate vă permite să monitorizați modificările de greutate.
Funcționalitatea cântarelor inteligente
Ar trebui să alegeți un cântar de diagnosticare în funcție de funcționalitatea acesteia. Acestea sunt capabile să măsoare o serie de parametri fiziologici diferiți:
- IMC – cunoscut și sub numele de indice de masă corporală, determină corespondența dintre greutate și înălțime;
- Procentul de grăsime – în acest caz, se măsoară procentul de grăsime subcutanată. Atunci când pierdeți în greutate, este important ca stratul de grăsime să fie cel care „dispare”;
- Indicele de grăsime viscerală – în acest caz, determină raportul de grăsime nu sub piele, ci în abdomen, din cauza căruia se formează burta caracteristică. Trebuie remarcat faptul că o cantitate mare de grăsime viscerală nu numai că strică aspectul fizic, ci și împiedică fluxul de sânge către organele interne ale cavității abdominale;
- Procentul de masă musculară – persoane cu aceeași greutate pot arăta foarte diferit, cu un volum mare de masă musculară figura pare mai strâmtă.
- Procentul de masă osoasă – acesta identifică masa scheletului. În același timp, acesta scade treptat odată cu vârsta. Pentru cei mai în vârstă, scăderea masei osoase poate fi asociată cu dezvoltarea osteoporozei și a altor boli.
- Procentul de conținut de apă în organism – acest indicator este important pentru persoanele slabe. Este important să se înțeleagă dacă se pierde din greutate din cauza reducerii grăsimii sau a apei.
- Metabolismul bazal – indică rata metabolismului. Adesea, aceste modele au un sistem de determinare a numărului de calorii de care aveți nevoie.
Concluzie
Cântarele de podea moderne nu numai că vă permit să determinați greutatea, dar și să măsurați în plus o serie de parametri. Cu toate acestea, va trebui să plătiți pentru funcționalitatea suplimentară. Din acest motiv, este recomandat să alegeți modele cu caracteristici pe care le veți folosi cu siguranță.