Cum să alegeți un aparat de gătit cu aburi
Aparatul de gătit cu aburi vă permite să gătiți alimente gustoase și dietetice, economisind timp și efort. Este suficient să încărcați alimentele în dispozitiv, să setați modul de gătit și să porniți cronometrul. Cu modelul electric puteți găti supe, felul doi și chiar deserturi. În continuare, vom analiza ce aparat electric de gătit cu aburi să alegi pentru casa ta pentru a avea un gadget multifuncțional în bucătărie, dar fără să plătești prea mulți bani în plus.
Proiectarea și funcționarea aparatului de gătit cu aburi
Un aparat de gătit cu aburi este un aparat versatil în care puteți procesa aproape orice aliment, de la legume la carne sau pește. Tratamentul termic cu aburi permite gătirea alimentelor fără a adăuga ulei.
Un aparat electric de gătit cu aburi este un gadget indispensabil într-o familie care urmează un stil de viață sănătos. Alimentele gătite la aburi păstrează un maximum de vitamine utile și fac parte din categoria alimentelor dietetice. Adăugând condimente conferiți mâncărurilor o aromă și un gust unic. Pentru a înțelege cum să alegeți un aparat de gătit cu aburi pentru casă și căror opțiuni ar trebui să le acordați atenție în primul rând, este necesar să înțelegeți modul de funcționare al dispozitivului.
Un aparat electric de gătit cu aburi este format din următoarele elemente:
- Baza dispozitivului este rezervorul de apă, care este încălzit de un element de încălzire.
- Deasupra rezervorului de apă clocotită este instalată o tavă specială pentru condens.
- În partea de sus se află un coș pentru prepararea alimentelor. La unele modele, este posibil să setați coșurile în mai multe niveluri și să gătiți diferite feluri de mâncare în ele în același timp. Vasul este acoperit cu un capac, iar în partea de jos există găuri prin care trece aburul.
Principiul de funcționare al aparatului este tratamentul termic al alimentelor prin intermediul aburului. În comparație cu aparatele de gătit cu aburi convenționale, care erau o oală cu apă clocotită și o strecurătoare, aparatele electrice au o mulțime de caracteristici utile. Aragazul electric cu aburi monitorizează automat procesul de gătire și vă informează cu un semnal sonor atunci când acesta se termină. Pentru a porni aparatul, este suficient să îl conectați la priză și să selectați modul de funcționare corespunzător.
Atunci când distribuiți mâncarea în mai multe coșuri, țineți cont de faptul că nivelul de jos se încălzește mai mult decât cel de sus. Ar trebui să gătiți carnea sau peștele în vasul de jos, iar legumele și garnitura în vasul de sus.
Tipuri de aparate electrice de gătit cu aburi
În aparatul de gătit cu aburi puteți găti, încălzi și decongela alimente. Alimentele gătite în aparatul de gătit cu aburi își păstrează proprietățile sănătoase, rămân suculente și nu își pierd culoarea. Dispozitivul trebuie selectat în funcție de metoda de instalare și control.
În funcție de metoda de instalare, aparatele cu aburi se clasifică în:
- încorporate;
- autonome.
Cei care aleg aparatele de gătit cu aburi încorporate sunt de obicei bucătarii profesioniști și cei care gătesc la aburi aproape zilnic. Aceste modele se aseamănă și corespund dimensiunilor cuptoarelor încorporabile. Avantajele modelelor încorporate includ funcționarea automată, capacitatea mare și întreținerea ușoară. Atunci când alegeți astfel de aparate pentru casa dvs., țineți cont de faptul că acestea au dimensiuni impresionante și costuri ridicate.
Modelele autonome sunt ușor de instalat și se încadrează în segmentul de preț accesibil. Tot ce trebuie să faceți este să vă faceți loc pe suprafața de lucru și să conectați aparatul de gătit cu aburi la o priză electrică. Un aparat independent ieftin are suficiente opțiuni pentru a economisi timp în bucătărie și pentru a face aburul mult mai ușor.
Modelele se disting în funcție de tipul de control:
- electronice;
- mecanice.
Comanda electronică asigură pornirea unității și selectarea modului de funcționare pe ecranul tactil. Panoul tactil afișează volumul de apă, temperatura, temporizatorul și alți parametri. În modelul mecanic, funcțiile sunt controlate prin rotirea unui comutator. Aparatul se oprește automat.
Modelele de aparat de gătit cu aburi din clasa economică sunt echipate cu funcții de bază – gătit, decongelare, încălzire. Modelele mai scumpe includ 5-10 opțiuni suplimentare.
Cum să alegeți aparatul de gătit cu aburi potrivit
Carcasa aparatelor electrice este realizată din oțel inoxidabil sau din plastic special rezistent la căldură. Atunci când alegeți un gadget de bucătărie, luați în considerare puterea acestuia, numărul de niveluri și disponibilitatea opțiunilor suplimentare. Mai jos vom analiza modul de alegere a aparatului de gătit cu aburi potrivit și la ce parametri ar trebui să acordați atenție.
Putere
Acest parametru afectează viteza de gătire. Puterea majorității modelelor moderne variază între 600 și 1500 de wați.
Următoarele caracteristici ale aparatului influențează nivelul consumului de energie:
- numărul de coșuri;
- designul;
- volumul vasului.
Un aparat de calitate are o putere nominală de cel puțin 600 de wați. Dacă puterea aparatului este mai mică de 600 de wați, alimentele se vor găti foarte încet. La unele modele, nivelul de putere poate fi reglat independent. Puterea optimă pentru un aparat de gătit cu aburi cu trei coșuri este de 1000-1200 wați.
Numărul de opțiuni
Numărul de opțiuni disponibile și prețul sunt principalele criterii de alegere a unui aparat pentru casă. În timp ce un aparat de gătit cu aburi convențional are un mod standard, un model electric este echipat cu 3-5 opțiuni suplimentare. Modelele premium au și mai multe moduri de funcționare.
Modurile de funcționare standard includ:
- încălzire;
- gătit cu aburi;
- suflu de abur;
- sterilizare.
Temperatura din coșul de jos va fi cea mai ridicată. Coșurile superioare vor avea temperaturi de gătire mai scăzute, așa că trebuie să distribuiți alimentele cu înțelepciune. În partea de jos ar trebui să fie pusă carnea, orez sau alte cereale deasupra, iar legumele pot fi gătite în coșul de sus. Cu acest aranjament, toate felurile de mâncare vor fi gata în același timp.
Forma și numărul de coșuri al aparatului de gătit cu abur
Aparatul de gătit cu aburi electric este dotat standard cu 3 coșuri. Modelele avansate vin cu până la 7 coșuri. Volumul coșului este de un litru, uneori chiar mai mult. Coșurile au diametre diferite ale bazei, astfel încât pot fi stivuite unele peste altele, economisind spațiu de depozitare. Este util ca aparatul de gătit cu aburi să fie echipat cu un recipient pentru terci (porridge). În cazul în care nu este inclus în echipamentul de bază, acest coș poate fi achiziționat separat.
Materialul recipientelor
Aparatele de gătit cu aburi electrice folosesc recipiente din oțel inoxidabil și din plastic rezistent la căldură. Fiecare dintre aceste materiale are propriile avantaje. Bolurile din oțel inoxidabil sunt foarte rezistente la uzură, iar plasticul transparent vă permite să observați mâncarea în timp ce se gătește. Unele modele folosesc coșuri de sticlă de înaltă rezistență, dar acestea trebuie înlocuite imediat în cazul celei mai mici deteriorări.
Tipul și adâncimea tăvițelor de picurare
Atunci când alegeți o unitate, fiți atenți la numărul și adâncimea tăvițelor din set. Majoritatea modelelor au o singură tăviță, iar unele nu au niciuna. Principalul scop al tăviței de picurare este de a colecta condensul care se formează în timpul tratării cu abur a produselor. Pentru a nu fi nevoit să opriți aparatul și să curățați tăvița de apa acumulată, trebuie să alegeți un recipient cu o adâncime de 20 mm sau mai mare. Un avantaj important este disponibilitatea unei tăvițe cu mânere.
Accesorii
Modelul de bază al aparatului de gătit cu aburi include:
- set de coșuri;
- tăvițe;
- strecurătoare;
- vase din sticlă.
Varietatea de feluri de mâncare este direct legată de numărul de accesorii disponibile.
Accesorii suplimentare
Prezența unor elemente suplimentare extinde semnificativ posibilitățile asistentului de bucătărie. Se pot folosi mai multe coșuri pentru a găti diferite tipuri de cereale în același timp. Există recipiente speciale pentru fierberea ouălor. Accesoriile suplimentare sunt incluse în modelele premium. Acestea pot fi cumpărate și individual, dacă este necesar.
Printre accesoriile suplimentare care merită menționate se numără:
- Coșuri pentru cereale. Capacitatea recipientului este de aproximativ 1 litru. Coșurile sunt potrivite pentru prepararea terciului și a altor alimente libere.
- Linguri de măsurat. Acestea sunt esențiale pentru cântărirea rapidă a produselor în vrac. Setul standard include trei linguri de dimensiuni diferite.
- Vase din sticlă. Acestea sunt convenabile pentru prepararea deserturilor, aperitivelor, pateurilor și a diferitelor delicatese.
- Tăvițe suplimentare. Recipientele cu gura de scurgere laterală sunt indispensabile la prepararea mâncărurilor din carne.
- Suport pentru pahare. Acest accesoriu este indispensabil atunci când se prepară mâncăruri porționate în pahare. Poate găzdui confortabil un anumit număr de pahare fără să vă faceți griji că vasul se va răsturna și se va vărsa.
- Grătar pentru gătitul ouălor. Ouăle fierte sunt un aliment standard și preferatul multor oameni la micul dejun. Cel mai convenabil este să fierbeți ouăle pe un grătar special cu scobituri pe fund.
Aparatul de gătit cu aburi trebuie instalat în conformitate cu normele de siguranță. Locul optim este o suprafață dură și plană. Păstrați o distanță minimă de 20 cm între aparatul de gătit cu aburi și alte obiecte din bucătărie.
Beneficiază de finanțarea Mokka
Funcții electronice
Afișajul electronic, care afișează informații de bază despre procesul de gătire, simplifică foarte mult operarea.
Caracteristicile electronice de bază ale aparatelor cu aburi:
- Protecție împotriva unei posibile supraîncălziri. Atunci când nivelul apei este scăzut, se activează opțiunea de oprire automată.
- Decongelare. Dacă decongelarea în cuptorul cu microunde usucă alimentele, în aparatul de gătit cu aburi puteți decongela o varietate de alimente, păstrând în același timp conținutul lor natural de umiditate.
- Pornire întârziată. Funcția vă permite să porniți aparatul de gătit cu aburi la o oră stabilită. De exemplu, seara puteți seta modul dorit, iar dimineața dispozitivul va începe automat să gătească alimente și vă va informa printr-un semnal sonor despre finalizarea procesului.
- Suflu de abur. Opțiunea este folosită pentru a accelera procesul de gătire, păstrând în același timp proprietățile benefice ale alimentelor.
- Rețete automate. Producătorii introduc rețete de bază în program. Trebuie doar să apăsați butonul corespunzător pentru a vă găti felul de mâncare preferat, conform unei rețete clasice.
Copiii pot fi protejați de contactul cu aparatul fierbinte prin utilizarea unui „dispozitiv de blocare pentru copii”. O combinație de mai multe taste vă permite să blocați automat dispozitivul.
Concluzie
Atunci când alegeți un aparat de gătit cu aburi, luați în considerare numărul de persoane din familie și parametrii tehnici ai dispozitivului. Dacă intenționați să gătiți feluri de mâncare pentru o familie de trei persoane, este mai bine să alegeți un dispozitiv cu 3-5 niveluri, cu o putere de aproximativ 1000 de wați. Aparatul de gătit cu aburi cu pornire întârziată și oprire automată atunci când nivelul apei este scăzut economisește mult timp. Aparatul controlat electronic vă permite să pregătiți un meniu variat cu cunoștințe minime de gătit.