Cum să alegeți un smartwatch
Un smartwatch (ceas inteligent) este un dispozitiv care acționează ca un accesoriu la un smartphone. Cu toate acestea, astăzi pe piață puteți găsi un număr imens de gadgeturi de acest tip, care diferă atât în ceea ce privește prețul, cât și performanța, funcționalitatea și alți parametri. Din acest motiv, cumpărătorii au unele probleme în alegerea modelului potrivit. Din fericire, suntem aici pentru a vă ajuta.
Sfaturi pentru a face alegerea potrivită
Un smartwatch este un dispozitiv care poate fi folosit nu numai pentru a urmări ora, ci și pentru a monitoriza sănătatea și activitatea fizică, pentru a controla muzica, a naviga pe internet, a efectua plăți fără contact și multe altele. Cele mai moderne modele sunt capabile să înlocuiască complet smartphone-ul. Cu toate acestea, pentru a alege gadgetul potrivit, trebuie să știți care sunt principalele puncte la care trebuie să fiți atenți. Așadar, iată ce trebuie să luați în considerare înainte de a cumpăra un smartwatch.
Aspect
În cazul smartwatch-urilor pentru bărbați, ar trebui să preferați modelele mai mari, în timp ce femeile ar fi mai bine să aleagă gadgeturi mai mici. În ceea ce privește aspectul, dispozitivele solide și brutale vor fi soluția ideală pentru bărbați, iar cele sofisticate și elegante – pentru femei. Același lucru este valabil și pentru greutatea și diagonala ecranului, în primul caz, este mai bine să alegeți modele cu o greutate de 100+ g și o diagonală de 41+ mm, în al doilea – ceva mai puțin decât aceste valori. În același timp, corpul gadgetului poate fi fabricat din diferite materiale, dintre care cele mai populare sunt următoarele:
- Oțel, aluminiu, titan și alte metale. Această opțiune este o alegere ideală pentru bărbați, astfel de ceasuri au o greutate substanțială, dar sunt puternice și durabile.
- Plastic. Materialul este utilizat atât în dispozitivele cu preț mai mic, cât și în modelele din segmentul de preț mediu și chiar din clasa premium. Plasticul este adesea utilizat în gadgeturile sportive. Produsele realizate din acest material vor fi o alegere potrivită atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
- Ceramică. Un material care este rar folosit, în același timp, carcasa ceramică este cel mai des folosită în dispozitivele premium. Astfel de produse sunt o alegere bună pentru femei.
Dimensiunea, rezoluția și tipul ecranului
Smartwatch-ul are un ecran tactil, care este prezentat în diferite forme: rotund, dreptunghiular, pătrat. În cazul opțiunilor mai ieftine, chiar dacă, spre exemplu, corpul dispozitivului este rotund, ecranul poate fi de formă pătrată.
Dimensiunile afișajului sunt indicate ca fiind diametrul sau diagonala. Un ecran mai mare înseamnă adesea o mai mare ușurință de utilizare, dar și dimensiunea acestor dispozitive crește.
Pe piață există în prezent variante care au un diametru al ecranului mai mic de 1 inch, dar există și modele cu o diagonală de 25 mm. Gadgeturile cu un diametru mic al afișajului sunt potrivite pentru copii sau femei, pe de o parte, pe de altă parte, astfel de modele vor arăta ridicol. În cazul dispozitivelor care au o diagonală mare a ecranului, este adevărat contrariul – astfel de modele vor fi o alegere bună pentru bărbați.
O altă caracteristică importantă a ecranului este gradul de amplificare, care afectează atât detaliile, cât și claritatea imaginii. Un grad de amplificare mai mare înseamnă parametri de date mai buni.
Smartwatch-urile au ecrane cu diferite tipuri de matrici. Cele mai populare opțiuni includ:
- IPS Acesta poate fi găsit în dispozitive din toate categoriile de preț. Are o luminozitate bună și o reproducere realistă a culorilor.
- OLED și alte matrici bazate pe diode organice emițătoare de lumină (AMOLED, Super AMOLED etc.). Aceste modele prezintă o bună luminozitate a imaginii, o reproducere realistă a culorilor și un consum redus de energie.
- TFT Permite o calitate medie a imaginii. Datorită utilizării unei matrice ieftine, costul acestor gadgeturi este redus semnificativ.
Protecție împotriva influențelor externe
În mod ideal, ecranul dispozitivului este acoperit cu sticlă de safir. Acest material este foarte subțire, dar, în același timp, este foarte rezistent și greu de zgâriat.
Multe ceasuri inteligente au o protecție specială împotriva umezelii. Producătorii folosesc formate diferite pentru a indica gradul de rezistență la apă:
- În conformitate cu standardele internaționale pentru protecția împotriva prafului și a umidității – se utilizează literele IP și mai multe cifre. Cele mai fiabile variante sunt IP67 și IP68: fiecare dintre aceste niveluri protejează gadgetul de pătrunderea prafului în interiorul carcasei, însă, dacă vorbim despre rezistența la umiditate, în primul caz ceasul inteligent va putea sta sub apă nu mai mult de 1 minut, iar în cel de-al doilea – până la 30 de minute.
- În conformitate cu standardul ISO de rezistență la apă – denumirea de presiune utilizată reprezintă presiunea pe care dispozitivul o poate suporta, de exemplu 3ATM (WR30), 5ATM (WR50) etc.
Ar trebui să alegeți modelul potrivit în funcție de nevoile dumneavoastră personale.
Pentru a ști cu siguranță dacă vă puteți folosi smartwatch-ul în timp ce înotați sau faceți scufundări, este recomandat să consultați instrucțiunile furnizate de producător sau să vizitați site-ul oficial al acestuia.
Cel mai adesea, în specificații puteți găsi informații despre posibilitatea de a utiliza gadgetul subacvatic, cu o indicație a condițiilor de funcționare adecvate. Dacă nu există instrucțiuni, este mai bine să renunțați la ideea de a înota cu un astfel de dispozitiv.
Sistemul de operare al smartphone-urilor
Un smartwatch este un tip de dispozitiv care este utilizat împreună cu un smartphone. Din acest motiv, gadgetul trebuie să fie compatibil cu sistemul de operare al dispozitivului mobil. Majoritatea gadgeturilor sunt compatibile cu telefoanele Android și iOS, dar există și excepții – de exemplu, Apple Watch nu poate fi conectat la smartphone-uri Android, ci doar la iPhone și iPad. Din acest motiv, înainte de a cumpăra un smartwatch, acordați întotdeauna atenție la ceea ce scriu companiile producătoare despre compatibilitatea dispozitivelor cu diferite sisteme de operare.
Capacitățile smartwatch-ului
De obicei, smartwatch-urile sunt utilizate împreună cu un smartphone și se conectează la acesta prin Bluetooth. În plus, unele modele au un modul NFC, care simplifică împerecherea cu dispozitivele care acceptă această tehnologie. În acest caz, tot ce trebuie să faceți pentru a conecta ceasul inteligent este să atingeți dispozitivul cu acesta.
Pe piață există și modele cu funcționalitate Wi-Fi. În plus, unele gadgeturi au propriul slot pentru cartela SIM, astfel încât pot fi utilizate fără un smartphone.
Unele ceasuri inteligente au un difuzor încorporat și un smartphone, care poate fi folosit pentru a asculta și înregistra mesaje vocale, pentru a răspunde la apeluri etc.
Pe multe dispozitive pot fi instalate aplicații suplimentare, cel mai adesea pe dispozitivele care rulează Wear OS, care se bazează pe Android. Datorită acestei funcții, proprietarul gadgetului poate utiliza diverse servicii Google pe ceasul inteligent.
Pentru unele persoane, este de asemenea important ca dispozitivul să aibă caracteristici sportive – mulți oameni cumpără ceasuri inteligente pentru exerciții fizice și călătorii. Gadgeturile de acest tip sunt capabile să măsoare următorii parametri:
- numărul de pași făcuți – pedometru;
- consumul de calorii – calculul se bazează pe activitatea fizică a utilizatorului și pe parametrii acestuia (înălțime, greutate și vârstă);
- nivelul de saturație a oxigenului în sânge – se utilizează diferite tehnologii;
- HR – monitor de ritm cardiac;
- tensiunea arterială;
- monitorizarea somnului.
De asemenea, unele dispozitive au și alte caracteristici utile.
Beneficiază de finanțarea Mokka
Informațiile privind pulsul, tensiunea arterială, conținutul de oxigen din sânge vor fi aproximative, mai ales dacă vorbim despre versiunile mai ieftine ale dispozitivelor: numai echipamentele medicale specializate pot oferi o precizie mai mare.
Nu este neobișnuit ca ceasurile inteligente să aibă moduri de sport – programe speciale concepute pentru a controla practicarea diferitelor sporturi. În funcție de dispozitivul specific, acestea pot fie să colecteze pur și simplu datele de activitate, fie să le analizeze și să ofere recomandări pentru antrenamente ulterioare pe baza rezultatelor. Cele mai avansate dispozitive au peste 100 de moduri de sport. Unele modele sunt capabile să detecteze automat tipul de activitate, cum ar fi alergarea, mersul pe jos sau mersul pe bicicletă.
Dispozitivul poate fi echipat cu alți senzori, cum ar fi un barometru și un accelerometru. GPS și alte funcții de orientare și de control al mișcării pot fi, de asemenea, disponibile.
Capacitatea bateriei
De cele mai multe ori, capacitatea bateriei smartwatch-urilor este mică. De obicei, în specificațiile producătorilor se indică durata de viață a bateriei, de exemplu, 7, 10 sau mai multe zile, dar nu vorbim despre utilizarea dispozitivului la putere maximă, ci despre utilizarea acestuia la o intensitate scăzută sau medie.
Utilizarea de intensitate ridicată poate epuiza gadgetul în doar câteva ore, în timp ce modul economic, care utilizează doar funcțiile de bază, mărește perioada de lucru fără reîncărcare la o săptămână sau mai mult. În orice caz, cu cât capacitatea bateriei este mai mare, cu atât mai bine.